Παραδοσιακό και νόστιμο φαγητό.
Υλικά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο η χοιρινό αν προτιμάτε
1/2 κούπα ρύζι γλασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό...
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
25 καθαρά φύλλα λάχανο
Για το Αυγολέμονο
2 αυγά
2 λεμόνια το χυμό
1 κούπα ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
Εκτέλεση
Τρίψτε το κρεμμύδι στο χοντρό τρίφτη, βάλτε το σε ένα τηγανάκι με δύο κουταλιές νερό και αφήστε το να βράσει μέχρι να ποιεί όλο το νεράκι, προσθέστε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, βάλτε τον κιμά, το ρύζι ( πρώτα να το έχετε πλύνει πολύ καλά ), το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.
Βάλτε το χεράκι σας και ανακατέψτε το πολύ καλά.
Στο πάγκο της κουζίνας απλώστε ένα φύλλο λάχανο
( δείτε Πώς να βγάλω τα φύλλα από το λάχανο )
και βάλτε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώστε τις δύο άκρες και κλείνετε τον ντολμά ρολάροντας.
Σε μία κατσαρόλα, βάλτε το ελαιόλαδο και μερικά φύλλα από το λάχανο, τοποθετείστε τους λαχανοντολμάδες σε 2-3 στρώσεις δίπλα, δίπλα.
Βάλτε αλάτι, πιπέρι και προσθέστε νερό μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι ντολμάδες, βάλτε ένα πιάτο από πάνω για να κρατάει τους ντολμάδες και να μην ανοίξουν. Βάλτε τους να βράζουν σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά (σε χύτρα 18 λεπτά ).
Ετοιμάστε το αυγολέμονο. Μόλις γίνουν οι ντολμάδες βγάλτε μια κούπα ζωμό, σε ένα μπολάκι βάλτε το χυμό λεμονιού μαζί με τα αυγά και χτυπήστε τα πολύ καλά, και έτσι όπως είναι ζεστός ρίξτε το σιγά, σιγά μέσα στο αυγολέμονο χτυπώντας συνεχώς.
Ρίξτε το μέσα στη κατσαρόλα με τους ντολμάδες, σκεπάστε τους και αφήστε τους πάνω στο σβησμένο μάτι της κουζίνας για 5 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα (μην βάλετε κουτάλι)
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Υλικά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο η χοιρινό αν προτιμάτε
1/2 κούπα ρύζι γλασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό...
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
25 καθαρά φύλλα λάχανο
Για το Αυγολέμονο
2 αυγά
2 λεμόνια το χυμό
1 κούπα ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
Εκτέλεση
Τρίψτε το κρεμμύδι στο χοντρό τρίφτη, βάλτε το σε ένα τηγανάκι με δύο κουταλιές νερό και αφήστε το να βράσει μέχρι να ποιεί όλο το νεράκι, προσθέστε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, βάλτε τον κιμά, το ρύζι ( πρώτα να το έχετε πλύνει πολύ καλά ), το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.
Βάλτε το χεράκι σας και ανακατέψτε το πολύ καλά.
Στο πάγκο της κουζίνας απλώστε ένα φύλλο λάχανο
( δείτε Πώς να βγάλω τα φύλλα από το λάχανο )
και βάλτε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώστε τις δύο άκρες και κλείνετε τον ντολμά ρολάροντας.
Σε μία κατσαρόλα, βάλτε το ελαιόλαδο και μερικά φύλλα από το λάχανο, τοποθετείστε τους λαχανοντολμάδες σε 2-3 στρώσεις δίπλα, δίπλα.
Βάλτε αλάτι, πιπέρι και προσθέστε νερό μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι ντολμάδες, βάλτε ένα πιάτο από πάνω για να κρατάει τους ντολμάδες και να μην ανοίξουν. Βάλτε τους να βράζουν σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά (σε χύτρα 18 λεπτά ).
Ετοιμάστε το αυγολέμονο. Μόλις γίνουν οι ντολμάδες βγάλτε μια κούπα ζωμό, σε ένα μπολάκι βάλτε το χυμό λεμονιού μαζί με τα αυγά και χτυπήστε τα πολύ καλά, και έτσι όπως είναι ζεστός ρίξτε το σιγά, σιγά μέσα στο αυγολέμονο χτυπώντας συνεχώς.
Ρίξτε το μέσα στη κατσαρόλα με τους ντολμάδες, σκεπάστε τους και αφήστε τους πάνω στο σβησμένο μάτι της κουζίνας για 5 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα (μην βάλετε κουτάλι)
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου