ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

                               ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΗΛΑ

Για να διατηρησετε τα μήλα,αραδιάστε τα σε ένα ράφι χωρίς να ακουμπανε μεταξυ τους και σε δροσερο χωρο.
Μολις καποιο μηλο χαλασει,απομακρυνετε το αμεσως.


Όταν κόψετε τα μήλα σε φέτες για να κάνετε κάποιο γλυκό,
για να μην μαυρίσουν,βουτήξτε τα σε χυμό λεμονιού.

Για να μη ζαρώσει η φλούδα των μήλων που ψήνετε στο φούρνο,
αλείψτε τα με λίγο λάδι.

Για να δώσετε μια διαφορετική γεύση στη γέμιση για πάπια, κοτόπουλο και γουρουνόπουλο γάλακτος,προσθέστε κομμάτια μήλο.                                                                                                        

Η φλούδα του μήλου καλά πλυμένη,αν βράστει για 15 λεπτά σε νερό με ζάχαρη και μερικές
σταγόνες χυμό λεμονιού, δίνει ένα εύγευστο ρόφημα.

                                         
                                    ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ
          
Όταν βράσετε λάχανο,για να αποφύγετε
 τη δυσάρεστη μυρωδιά που γεμίζει όλο το σπίτι,
κάντε το εξής... Προσθέστε στο νέρο ένα κομμάτι ψωμί
και μια φέτα λεμόνι ή λίγο σέλινο ή βάλτε επάνω στο
καπάκι τις κατσαρόλας ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ξίδι.

Όταν κάνετε λαχανοντολμάδες, αντί να βράσετε τα φύλλα
ένα-ένα με τον κινδύνο να απάσουν, κάντε το εξής.....
Βάλτε ολόκληρο το λάχανο σε αλατισμένο βραστό νερό
για μερικά λεπτά, αφου πρώτα έχετε βγάλει το σκλήρο μέρος.
βγάλτε τα πρώτα φύλλα που μαλάκωσαν και επαναλάβετε.

Αν θέλετε να έχετε πάντα λάχανο κομμένο για μια γρήγορη σαλάτα...
ψιλοκόψτε το, πλύντε το,στραγγίστε το κάλα, βάλτε το σ΄ενα σκέυος
που κλείνει καλά και αφήστε το στο ψυγείο.
Διατηρείται για πολλές ημέρες. Το παράξενο είναι ότι,
αν δεν το πλύνετε, το λάχανο μυρίζει.


                                         ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑΣ  

Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού
Αν είναι πολύ αραιή, προσθέστε λίγο λάδι.
Αν η μαγιονέζα κόψει: βάλτε στη φωτία ένα κατσαρολάκι
με 1/2 φλιτζάνι νερό και 2 κουταλιές αλέυρι ή μια κουταλία
κορνφλάουρ. Αφήστε τα να βράσουν ανακατέυοντας συνεχώς,
μέχρι να γίνουν πηχτός χυλός. Βάλτε το χυλό σ΄ένα μπόλ
και προσθέστε την κομμένη μαγιονέζα λίγη λίγη, ανακατέυοντας
συνεχώς με μια ξύλινη κουταλα.
Τα υλικά να έχουν όλα την ίδια θερμοκρασία και να μην είναι
παγωμένα.
Τα αυγά να είναι πολύ φρέσκα και όταν χωρίζετε τον κρόκο να μην έχει ίχνος από ασπράδι
ή από σπέρμα.
Να ρίχνετε το λάδι στάγονα στάγονα και αφού πρώτα έχουν απορροφηθεί οι προηγούμενες
σταγόνες.
Ν`ανακατέυετε τη μαγιονέζα πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΛΑΤΙ.
* 2-3 κόκκοι ρύζι στην αλατιέρα και το αλάτι θα πέφτει άκοπα πια. Και αν η κουζίνα σας είναι πολύ
υγρή, δεν έχετε παρά να σκεπάζετε με λίγο αλουμινόχαρτο την αλατιέρα.
* Έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; προσθέστε πρώτα λίγο νερό στην κατσαρόλα και δοκιμάστε. Αν εξακολουθεί να είναι το φαί' πολύ αλμυρό, βάλτε αρκετές φέτες ωμό καρότο ή φρυγανιές και αφήστε τα όλα μαζί να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατόπιν αφαιρέστε τις φρυγανιές και τα καρότα και σερβίρετε άφοβα.
* Αν η σούπα έγινε λύσσα, προσθέστε νερό ή αν η συνταγή το επιτρέπει, γάλα ή άφθονα ψιλοκομμένα λαχανικά.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΥΓΑ.
* Έχουν κολλήσει τα αυγά στο χαρτόνι; Βάλτε τα όπως είναι σ΄ένα ρηχό ταψί με νερό. Το χαρτόνι
θα μουσκέψει και τα αυγά θα ξεκολλήσουν στο λεπτό.
* Για να μην σπάζουν εύκολα τα αυγά βγάλτε τα από το ψυγείο, αφήστε τα 30' σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτε τα σε κρύο νερό και σε χαμηλή φωτιά να βράσουν ή βράστε τα σε αλατόνερο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΟΥΤΥΡΟ.
* Για να μην μαυρίσει γρήγορα το βούτυρο στο τηγάνι, προσθέστε και λίγο αγνό ελαιόλαδο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΖΑΧΑΡΗ.
* Έπεσε πολύ ζάχαρη στο γλυκό; Προσθέστε 1 κουταλιά γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού ή ξύδι από μήλο. Όχι μόνο δεν θα λιγώνεστε πια, άλλα το γλυκό θα πάρει μια ξεχωριστή νοστιμιά.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
* Για να μην κολλάνε τα ζυμαρικά και να μην καταντάει λαπάς το ρύζι, προσθέστε στο νερό λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕΣ.
* Μια πρέσα αλάτι μέσα στο φίλτρο και ο καφές αποκτά μια ξεχωριστεί, αλλά και λιγότερο έντονη γεύση.
* Έχετε πονοκέφαλο; Πιείτε λίγο σκέτο καφέ (χωρίς ζάχαρη και γάλα), όπου θα προσθέσετε μερικές σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού.
* Λίγο κακάο ή σκόνη βανίλια μέσα στο φίλτρο και ο καφές αποκτά ένα μοναδικό άρωμα.
* Παράγινε δυνατός ο καφές; Προσθέστε λίγο καυτό ρόφημα κακάο και απολαύστε γεύση.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΕΡΙΑ.
* Τα καινούρια κεριά δεν θα στάξουν, αν τα βυθίσετε για λίγο σε αλατόνερο.
* Δεν χωράνε τα κεριά στα κηροπήγια; Βυθίστε τα για ελάχιστο χρόνο σε ζεστό νερό και μετά πιέστε μαλακά στα καντηλέρια.
* Έχουν μείνει υπολείμματα από κεριά στα κηροπήγια; Περιχύστε τα με καυτό νερό, τόσο ώσπου να φύγει κάθε ίχνος κεριού.
 * Λεκέδες από κερί στο τραπεζομάντιλο; Πρώτα ξύστε με ένα μαχαίρι, έπειτα βάλτε από κάτω και επάνω από τον λεκέ λίγο στυπόχαρτο ή χάρτινη πετσέτα της κουζίνας και σιδερώστε. Περάστε τον λεκέ με βενζίνη για τα ρούχα και πλύνετε.
* Τρίψτε το λεκέ με λίγη....... οδοντόκρεμα και μετά πλύνετε.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙ
* Πριν πιέσετε στο πλακάκι το κρεμαστάρι με τη βεντούζα για την πετσέτα, σπάστε ένα.......αυγό! Ύστερα αλείψτε με ασπράδι τη βεντούζα και μετά τοποθετήστε την στο τοίχο. Έτσι θα κολλήσει καλά και δεν θα μαζεύεται την πετσέτα σας από το πάτωμα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΡΕΜΜΥΔΙ. 
* Καλά τα κρεμμύδια, αλλά όχι και να σας πάρουν τα κλάματα! Για να αποφύγετε  τα δάκρυα λοιπόν, όταν καθαρίζετε τα κρεμμύδια:
1.- Βάλτε τα για λίγο προηγουμένως στο ψυγείο.
2.- Καθαρίστε τα κάτω από την βρύση που τρέχει.
3.- Κόψτε μόνο στο τέλος το κάτω άκρο του κρεμμυδιού.
* Για να διατηρηθεί ένα κομμένο κρεμμύδι, τρίψτε την κομμένη επιφάνεια με βούτυρο.
* Για να μην είναι τόσο καυτερά τα κρεμμύδια, κόψτε τα σε φέτες και βυθίστε τα για λίγο σε κρύο νερό.
* Για να μην μυρίζει το μαχαίρι κρεμμυδίλα, τρίψτε το πρώτα σε ωμή πατάτα και μετά πλύντε το.
* Η μυρωδιά από τα κρεμμύδια δεν εννοεί να φύγει από τα χέρια σας; Τρίψτε τα με φρέσκο χυμό λεμονιού.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΕΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ.
* Η λαστιχένιες μονώσεις στης πόρτες του ψυγείου, του πλυντηρίου ρούχων και πιατικών καίγονται εύκολα. Αλείφετε τις λοιπόν συχνά με βαζελίνη για να έχετε και το απαιτούμενο αποτέλεσμα από τα μηχανήματά σας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ.
* Οι καλύτερη σύμμαχοι σας για να αφαιρέσετε αμέσως τον κάθε λογής λεκέ από την ταπετσαρία του καναπέ είναι: το μεταλλικό νερό, ο αφρός ξυρίσματος, το υγρό για τα τζάμια, το ξύδι, το οινόπνευμα, η βενζίνη ρούχων και η οδοντόκρεμα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΓΙΆ.
* Τυλίξτε την φρέσκα μαγιά για το ψωμί και τα τσουρέκια σφιχτά σε αλουμινόχαρτο και διατηρήστε την στο ψυγείου για αρκετές ημέρες ή βάλτε την στην κατάψυξη και θα διατηρηθεί για μήνες.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ.
* Βάλτε το καθαρό μανιτάρι στον κόφτη των σφιχτών αυγών και κόψτε το έτσι άκοπα σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΡΜΑΡΟ.
*Λέκιασε το μάρμαρο; Τρίψτε τον λεκέ με οξυζενέ, αφήστε το για 2-3 ώρες και μετά σκουπίστε καλά με υγρό σφουγγάρι.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΣΜΕΣ.
*Για να μην μυρίζει το τηγάνι τηγανητό ψάρι, πλύντε το καλά, ξεβγάλτε το, τρίψτε το με μια φέτα λεμόνι και αφήστε το να στεγνώσει.
*Αναμίξτε το αλεύρι με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι, τυλίξτε το ψάρι και τηγανίστε το. Όχι μόνο θα γίνει νοστιμώτερο αλλά και δεν θα μυρίζει τόσο έντονα
*Βράστε το κουνουπίδι σε νερό όπου θα προσθέσετε μια κουταλιά γάλα, για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου