Κολοκυθάκια και Μαρουλοντολμάδες Γεμιστά με Κιμά, Αυγολέμονο!!!!

Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά κολοκυθάκια γεμιστά, μου άρεσαν πολύ, άλλα σαν να ήταν πολύ μόνες τα καημένα και έτσι τους έβαλα παρέα ντολμαδάκια τυλιγμένα με μαρούλι, ταιριάζουν καταπληκτικά μαζί.  Και βγήκε ένα πολύ ωραίο πιάτο που αγαπάει όλη η οικογένειά μου.


Υλικά
8 μέτρια κολοκυθάκια
1 μεγάλο μαρούλι
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κούπα ρύζι γλασέ πλυμένο πολύ καλά
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
 αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο

Για το Αβγολέμονο
3 αυγά
1 λεμόνι (το χυμό)
1 κούπα ζωμό (από το φαγητό)


Εκτέλεση
 Καθαρίστε καλά τα κολοκυθάκια, κόψτε το κοτσανάκι και με ένα λεπτό μαχαίρι, αδειάστε όλη τη σάρκα από τα κολοκύθια, (αν είναι μεγάλα τα κολοκύθια κόψτε τα στη μέση)
 Καθαρίστε καλά το μαρούλι με άφθονο νερό, βάλτε νερό να βράση σε μια κατσαρόλα και ζεματίστε τα μαρούλια για 2-3 λεπτά
 Τρίψτε το κρεμμύδι στο χοντρό τριφτη και βάλτε το σε ένα μικρο τηγάνι με μια κουταλιά νερό να ζεματιστή για 2 λεπτά προσθέστε 3 κ. σ ελαιόλαδο και βγάλτε το από τη φωτιά.  Σε ένα μπολ βάλτε το κιμά, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε και το κρεμμύδι, ανακατέψτε πολύ καλά.
 Γεμίστε πρώτα όλα τα κολοκυθάκια, πιέστε καλά τη γέμιση για να φτάσει μέχρι μέσα.
 βάλτε στο ξύλο της κουζίνας ένα φύλλο μαρουλιού και πατήστε με τη παλάμη σας το κοτσάνι για να πλατίνη, βάλτε μια κουταλιά γέμιση και τυλίξτε τα όχι πολύ σφικτά.
 Βάλτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα (ή χύτρα) και στρώστε στον πάτο τους μαρουλοντολμάδες.
 Βάλτε στη συνέχεια τα κολοκυθάκια.
 Προσθέστε λίγο αλάτι, πιπέρι και βάλτε ζεστό νερό ίσα να σκεπαστούν τα κολοκυθάκια.  Βάλτε ένα πιάτο από πάνω και σκεπάστε τη κατσαρόλα, μόλις πάρει βράσει χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το για 30 λεπτά σε κατσαρόλα και 15 λεπτά σε χύτρα.
 Μόλις γίνει το φαγητό, αφαιρέστε το πιάτο και με προσοχή βγάλτε μια κούπα ζωμό.  Σε ένα μπολ βάλτε τα αυγά με το χυμό λεμονιού και χτυπήστε τα πολύ καλά, προσθέστε σιγά σιγά το ζωμό, χωρίς να σταματήσετε να χτυπάτε, στο τέλος προσθέστε 2 κ.σ. κρύο νερό (είναι ένα μυστικό για να μην κόψει το αβγολέμονο.
 Ρίξτε το αβγολέμονο πάνω στα κολοκυθάκια και σκεπάστε τη κατσαρόλα, αφήστε την πάνω στο σβησμένο ζεστό μάτι της κουζίνας
Κουνίστε δύο, τρεις φορές τη κατσαρόλα, μην βάλετε κουτάλα, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρετε ζεστά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...Dianita!!!
Blog Widget by LinkWithin

3 σχόλια:

  1. Gracias Dianita por la receta, habiendo en México tantas calabazas no se me habia ocurrido prepararlas asi jaja, bueno, a excepcion de la salsa de limón, ya que aqui no hay algunos ingredientes, la hice en salsa de jitomate y quedo genial tambien, como dices, solo hay que ponerle imaginacion, gracias por compartir tu amor por el arte culinario que no es lo mio, pero contigo aprendere mucho.
    Besos y abrazo y mucho exito en lo que hagas siempre.
    Te quiero mucho

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμουνα 57 κιλά και έγινα 65 με τους μαρουλοντολμάδες σου!!!!Εδώ μιλάμε για το καλύτερο φαγητό!!!Μπράβο Ντιανίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω.... θα φροντίζω να βάλω και συνταγές διαίτης.
      Σε ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια!!!

      Διαγραφή