Είναι βασική συνταγή, που πρέπει να τη μάθετε καλά, είναι η βάση για διάφορες τούρτες και άλλα γλυκά, εύκολο και αφράτο, θα κάνετε μόνη σας της τούρτες και δεν θα το πιστέψετε πόσο εύκολες είναι.
Υλικά
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα μπολ, τα αυγά με τη ζάχαρη, (καλό θα είναι να έχετε μια κούπα μετρητής, θα σας είναι πολύ χρήσιμη, ιδικά με τα γλύκα), σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το κακάο
Χτυπήστε τα πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να φουσκώσει, περίπου 8 λεπτά,σε δυνατή ταχύτητα, σταματήστε το χτύπημα, (τώρα αυτό το βήμα είναι σημαντικό),ρίξτε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατέψτε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κίνησης για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα, μας ενδιαφέρει ο αέρας που έχει μέσα.
Καλύψτε τον πάτο μιας φόρμας με λαδόκολλα (φόρμα με αφαιρούμενο πάτο) και ρίξτε μέσα το σοκολατένιο μείγμα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.(καλό είναι να το ετοιμάσετε μια μέρα πριν, κόβετε ευκολότερα).
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ
Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μαχαίρι και μια κλωστή.
Έτσι όπως είναι το παντεσπάνι, αφού έχετε αφαιρέσει τη φόρμα, χαράξτε με ένα μαχαίρι, γύρω, γύρω για να βγάλουμε το πρώτο κομμάτι, βάλτε τη κλωστή εκεί που έχετε χαράξει το παντεσπάνι, κρατήστε με τα δυο σας χέρια τις άκρες της κλώστης και κουνιστέ δεξιά, αριστερά, μέχρι να βγει η κλώστη και έτσι θα κοπεί ομοιόμορφα το παντεσπάνι, αφαιρέστε το πρώτο κομμάτι, και κάντε το ίδιο με το υπόλοιπο κομμάτι.
Βγάλτε και το δεύτερο κομμάτι, και αφαιρέστε τη λαδόκολλα, να θυμάστε με τη σειρά που τα βγάλατε, για να μπορέσετε να στήσετε την τούρτα σωστά.
Τώρα έχετε τρία ωραία κομμάτια παντεσπάνι, αφράτα για τέλειες τούρτες. Αν δεν το θέλετε
σοκολατένιο, απλά αφαιρέστε το κακάο και προσθέστε βανίλια ή λεμόνι ή ότι άρωμα προτιμάτε, ανάλογα με τη τούρτα που θα φτιάξετε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...Dianita!!!
Υλικά
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα μπολ, τα αυγά με τη ζάχαρη, (καλό θα είναι να έχετε μια κούπα μετρητής, θα σας είναι πολύ χρήσιμη, ιδικά με τα γλύκα), σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το κακάο
Χτυπήστε τα πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να φουσκώσει, περίπου 8 λεπτά,σε δυνατή ταχύτητα, σταματήστε το χτύπημα, (τώρα αυτό το βήμα είναι σημαντικό),ρίξτε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατέψτε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κίνησης για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα, μας ενδιαφέρει ο αέρας που έχει μέσα.
Καλύψτε τον πάτο μιας φόρμας με λαδόκολλα (φόρμα με αφαιρούμενο πάτο) και ρίξτε μέσα το σοκολατένιο μείγμα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.(καλό είναι να το ετοιμάσετε μια μέρα πριν, κόβετε ευκολότερα).
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ
Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μαχαίρι και μια κλωστή.
Έτσι όπως είναι το παντεσπάνι, αφού έχετε αφαιρέσει τη φόρμα, χαράξτε με ένα μαχαίρι, γύρω, γύρω για να βγάλουμε το πρώτο κομμάτι, βάλτε τη κλωστή εκεί που έχετε χαράξει το παντεσπάνι, κρατήστε με τα δυο σας χέρια τις άκρες της κλώστης και κουνιστέ δεξιά, αριστερά, μέχρι να βγει η κλώστη και έτσι θα κοπεί ομοιόμορφα το παντεσπάνι, αφαιρέστε το πρώτο κομμάτι, και κάντε το ίδιο με το υπόλοιπο κομμάτι.
Βγάλτε και το δεύτερο κομμάτι, και αφαιρέστε τη λαδόκολλα, να θυμάστε με τη σειρά που τα βγάλατε, για να μπορέσετε να στήσετε την τούρτα σωστά.
Τώρα έχετε τρία ωραία κομμάτια παντεσπάνι, αφράτα για τέλειες τούρτες. Αν δεν το θέλετε
σοκολατένιο, απλά αφαιρέστε το κακάο και προσθέστε βανίλια ή λεμόνι ή ότι άρωμα προτιμάτε, ανάλογα με τη τούρτα που θα φτιάξετε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...Dianita!!!
ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πάρα πολύ, τώρα θα φτιάξεις τέλειες τούρτες.
ΔιαγραφήΣου εύχομαι Καλές και Γλυκές Γιορτές.
Με αγάπη.... Dianita :)
Χρόνια πολλά! Το παντεσπάνι το έφτιαξα για μια τούρτα τα Χριστούγεννα. Είναι το πιο αφράτο που έχω φτιάξει ποτέ! Αν δε σας πειράζει θα το αναφέρω στο blog μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!! Χαίρομαι πολύ που το έφτιαξες και δεν με πειράζει να το αναφέρεις στο blog σου.
ΔιαγραφήΚαλή συνέχεια...Dianita :)
μα γιατι δεν μου φουσκωνει:( τι λαθος κανωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Νικι, λοιπόν είναι διάφορα τα θέματα το γιατί δεν φουσκώνει.
Διαγραφή1.- Πρόσεχε τα αυγά, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και στο χτύπημα να φουσκώσει αρκετά το μείγμα, αν δεν φουσκώσουν ξέχασε το
2.- Προσοχή όταν θα προσθέσεις το αλεύρι, να το ανακατέψεις με απαλές κινήσεις για να μη ξεφουσκώσει το μείγμα των αυγών.
3.- Να είναι προθερμασμένος ο φούρνος και μην το ανοίξεις πριν τα 30 λεπτά.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία, αλλιώς θα έρθω εγώ να στο φτιάξω.
Dianita ;)
Μπράβο πολύ καλο μου φενεται θα το δοκιμάσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σου εύχομαι Καλή επιτυχία.... Dianita :)
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήοι ποσοτητες της συνταγης σε ποσων εκατοστων φορμα αντιστοιχουν ωστε να γινει αρκετα αφρατο για να κοπει σε 3 κομματια?
για ορθογωνιο ταψι 35Χ25 τι δοση πρεπει να κανω?
Καλησπέρα
ΔιαγραφήΗ φόρμα που χρησιμοποίησα είναι 26 εκ. την ίδια ποσότητα την έχω κάνει σε ταψί 30 εκ.
Μπορείς να διπλασιάσεις την ποσότητα.
Ελπίζω να την έχεις δοκιμάσει μιας και άργησα να σου απαντήσω αλλά ήμουν στο εξωτερικό.
Με εκτίμηση... Dianita :)
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηπως εχετε κανενα καλό σιροπι να προτεινετε για να βρεξω το παντεσπάνι; Θα φτιαξω μια τουρτα σοκολατα - φραουλα...και δεν ξερω καθολου απο σιροπια.
Καλησπέρα!
ΔιαγραφήΓια τα σιρόπια χρειαζόμαστε χυμό φρούτων, ανάλογα με την γεύση της τούρτας που θα φτιάξουμε,
Βάλε στο μπλέντερ 500 γρ. φράουλες, σούρωσε τα και το χυμό βάλτο σε κατσαρόλα (1 φλιτζάνι χυμό) πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και βάλτο να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά άφησε το α κρυώσει, πρόσθεσε λίγο κονιάκ αν θέλεις.
Καλή επιτυχία...Dianita :)
Να σε ρωτησω Κάτι... Για ποσά κιλά τούρτα είναι αυτό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΔιαγραφήΕίναι περίπου 2 κιλά.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία... Dianita:)
μπορει να μπει και στην καταψηξη και να το κανεις αργοτερα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παντεσπάνι αυτό μου έλυσε τα χέρια!! το φτιάχνω συχνά - πυκνά για τον άντρα μου τον γλυκατζή, μας αρέσει πολύ. Εύκολα και γρήγορα φτιάχνω την τούρτα που θα ονειρευόταν ο κάθε ένας που έχει λίγη, λίγη αδυναμία στις πάστες γιατί συγκρίνεται και μάλιστα φαίνεται να υπερισχύει.Τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήNa rwtisw psinoyme ston aera i antistaseis?
ΑπάντησηΔιαγραφήελα μ ντε κ εγω αυτο θελω ν μαθω γιατι δεν το αναφερει!!!!!!!
ΔιαγραφήΈκανα ένα παρόμοιο παντεσπάνι μέχρι τώρα αλλά η συνταγή είχε 4 αυγά. Οπότε με την δική σου θα είναι ακόμα πιο αφράτο υποθέτω. Αυτό που γυρεύω εγώ είναι πως να το κάνω όσο πιο σοκολατένιο γίνεται...Σαν αυτά των ζαχαροπλαστείων που είναι και τόσο σκουρόχρωμα...Απλά αυξάνοντας κι άλλο το κακαο ή άραγε αν προσθέσω τρίμματα σοκολάτας να μπορώ να το πετύχω??Το ξαναλέω, κι έτσι είναι πολύ ωραίο όπως το λες απλά έχω κολλήσει και θα ήθελα να πετύχω σαν αυτό του ζαχαροπλαστείου που βάζουν στις σοκολατίνες...Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήti enoeis me ks kakao?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαμιά καλή συνταγή για γέμιση καμια κρέμα που μπορώ να βάλω μέσα στην τουρτα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα θα το φτιαξω σημερα κιολας αλλα θελω κ μια συνταγουλα κ για να βαλω μεσα θελω να την κανω σοκολατα κρεμα η μπισκοτα ξερετε να μου πειτε καμια συνταγη?
ΑπάντησηΔιαγραφήεφτιαξα μια παρομια του τσελεμεντε κ το μιγμα εγεινε θρυψαλλα ειχε 10 αυγα κροκους..χαλιααα οποτε θα ω
ΑπάντησηΔιαγραφήφτιαξω την δικια σας
μπορω να κανω το απλο σιροπι με νερο κ ζαχαρη η θα το χαλασω το παντεσπανι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν λες μια κουπα ποσα γραμμαρια εννοεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήνομιζω πως ειναι 225γρ
ΔιαγραφήΤο καλυτερο παντεσπανι που εκανα ποτε!!!!
ΔιαγραφήΩραια συντταγη!!!!!λεω να τη φτιαξω αυριο. Μπορειτε να μου πειτε εαν δε βαλω ταψι με αποσπομενο πατο θα ειναι το ιδιο?? Ενα ταψακι 28 για παραδειγμα.....ευχαριστω πολυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνωμη για την κουτη ερωτηση που θα κανω...θελει σιριοπασμα ή οχι; κι αν ναι, τι αναλογιες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Πασχα σε ολους
εμενα δε μου βγηκε τοσο πεικτο..θα υπαρξει καποιο προβλημα στη πορεια με το ψησιμο ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΜένω Γερμανία και δεν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Τι θα μπορούσα να προσθέσω; Μπέικινγκ; Σόδα; Κι αν ναι, πόσο; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εφτιαξα κ ειναι τελειοοοοοοο♥♥♥♥♥♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η συνταγή σας...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAnti gia farina mporo na valo aleuri gia oles tis xrisis???
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το πατεσπάνι σου κ πολύ εύκολο! Το χω κάνει πολλές φορές κ πάντα είναι φανταστικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγινε τέλειο. Θα το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μια sachertorte.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω για τη συνταγή!
Δεν έχω ξαναδοκιμάσει τελειότερο παντεσπάνι!ΑΝ θέλω πιό μικρό μέγεθος παντεσπάνι για τούρτα,κάνω τη μισή δόση??
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα την φόρμα την βουτύρωνουμε στα πλαϊνά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα το έκανα κ στο κέντρο έκατσε. Γιατί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα το έκανα κ στο κέντρο έκατσε. Γιατί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και 3 χρόνια τη συνταγή σου χρησιμοποιώ για τη γενέθλια τούρτα της κόρης μου και είναι πάντα πετυχημένη!🎂
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητη Athy,χαιρομαι παρα πολυ που βοηθησα και εγω λιγο στα γενεθλεια της κορης σου.Να την χαιρεσε και σε ευχαριστω ! <3
ΔιαγραφήΔεν θέλει σιρόπι???
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελει 3-4 κουταλιες σιροπι σε καθε κομματι παντεσπανι. Στην τουρτα Black forest υπαρχουν οδηγιες.
ΔιαγραφήMporo NATO kano xoris kakao
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι. Το λέει στο τέλος. << Αν δεν το θέλετε
Διαγραφήσοκολατένιο, απλά αφαιρέστε το κακάο και προσθέστε βανίλια ή λεμόνι ή ότι άρωμα προτιμάτε, ανάλογα με τη τούρτα που θα φτιάξετε >> :-)
Που το ψηνουμε? Αερα ή αντιστασεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι. Το λέει στο τέλος. << Αν δεν το θέλετε
ΑπάντησηΔιαγραφήσοκολατένιο, απλά αφαιρέστε το κακάο και προσθέστε βανίλια ή λεμόνι ή ότι άρωμα προτιμάτε, ανάλογα με τη τούρτα που θα φτιάξετε >> :-)
Καλημέρα.. Θέλω να κάνω τούρτα σε ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 42χ29 και να κόψω το παντεσπάνι σε 3 δίσκους.. Τριπλή δοση..? Θέλει κ σιροπιασμα..?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ..
Μολις την εφτιαξα και φαινεται υπεροχη. Βεβαια εκανα διπλασια δοση για το ταψι της κουζινας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμασο και εγω αυριο
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο και ένας που δεν γνωρίζει από ζαχαροπλαστικη θα το κάνει. Το έφτιαξα στην επέτειο μας και ήταν το κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαληΣπερα! για 4 κιλα τουρτα με ζαχαροπαστα ποσο μειγμα φτιαχνω? Να το σιροπιασω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο θα το κάνω
ΑπάντησηΔιαγραφή