Τσουρέκι Πολίτικο με μαστίχα και γλυκάνισο

Έρχεται το Πάσχα, καιρός για αφράτα, μυρωδάτα, πεντανόστιμα Τσουρέκια. οπλιστήτε με υπομονή, είναι εύκολη συνταγή με σίγουρη επιτυχία. Την κάνω πολλά χρόνια και πάντα αφήνει σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Υλικά
200 γρ. μαγία νωπή
 ή 6 φακελάκια ξερή
1 κούπα χλιαρό νερό
3 κούπες ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. σπορέλαιο
1 κ.σ. μαστίχα αλεσμένη
1 κ.σ. μαχλέπι αλεσμένο
1 κ.σ. γλυκάνισο αλεσμένο
1 κούπα καυτό γάλα
10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. βούτυρο λιωμένο ζεστό
2 κιλά αλεύρι σκληρό (δυνατό)..

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά, προσθέστε 4-5 κουταλιές αλεύρι μέχρι να έχετε ένα πηχτό χυλό.
Σκεπάστε το και αφήστε το σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 10 λεπτά περίπου.
Σε μία μεγάλη λεκάνη, βάλτε την ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά (αφού πρώτα τα έχετε αλέσει), το αλάτι και το σπορέλαιο.
Βράστε το γάλα και ρίξτε το έτσι καυτό όπως είναι, ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα πολύ καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέστε τα αυγά (και εδώ θα βάλουμε χεράκι) δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια σπάζοντας τα κροκάδια.
Προσθέστε τη μαγιά που έχει φουσκώσει και ανακατέψτε απαλά, ρίξτε το αλεύρι σε δόσεις, ανακατέψτε με τα χέρια σας χωρίς να το ζυμώνετε (θα το πάρει όλο το αλεύρι).
Τέλος προσθέστε με δόσεις το βούτυρο ζεστό και απλά διπλώστε τη ζύμη πολλές φορές μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο (μην παιδεύεται πολύ τη ζύμη), για να βγούνε αφράτα τσουρέκια και όχι βαριά σαν πέτρα.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ζεστή και βουτυρωμένη. Σκεπάστε την και αφήστε την σε ζεστό μέρος
να διπλασιασθεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες (αν δείτε ότι πέρασε η ώρα και δεν φουσκώνει μην πανικοβληθείτε. Ανάψτε το φούρνο για 5 λεπτά στους 50 βαθμούς κλείστε το και βάλτε τη ζύμη μέσα. Για να καταλάβετε πότε η ζύμη είναι έτοιμη πατήστε την με το δάκτυλο σας και αν το αποτύπωμα μένει είναι εντάξει.
Πατήστε τη ζύμη απλά με το χέρι να ξεφουσκώσει και χωρίστε τα σε 18 μπαλάκια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, πλάστε απαλά 3 μπαλάκια σε κορδόνια και κάντε μία πλεξούδα. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα, βγαίνουν 6 μεγάλες πλεξούδες.
Τοποθετήστε τα σε βουτυρωμένο ταψί ανα δύο,χτυπήστε ένα αυγό με λίγο νερό και αλείψτε τα τσουρέκια απαλά με ένα πινέλο.  Βάλτε από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα και σκεπάστε την με πετσέτες, αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο 30 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το περιβάλλον.
Ψήστε τα στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί θα στεγνώσουν αν τα παραψήσεται.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Δείτε τις επόμενες αναρτήσεις μου, τι άλλο μπορείτε να κάνετε με την ίδια συνταγή.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου