Μια ξεχωριστή γέμιση που μυρίζει Χριστούγεννα, γιορτές, σου θυμίσει οικογένεια, φίλους, χαμόγελα, ζεστασιά, και..... πολλά ακόμα.
Είναι μια γέμιση που ενώ, μπορούμε να την κάνουμε εύκολα όποτε θέλουμε....
δεν πάει, δεν έχει την ίδια γεύση, την ίδια σημασία, είναι συνδεδεμένη με κάτι ξεχωριστό.
Έτσι την ετοιμάζουμε μια φορά το χρόνο και η χαρά είναι μεγάλη.
Υλικά
2 μεγάλα κοτόπουλα ή
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1 κούπα χυμό πορτοκάλι ( 3 πορτοκάλια)
2 λεμόνια το χυμό
1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό συκωτάκια πουλιών κομμένα σε μικρά κομμάτια
150 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
30 γρ. κουκουνάρια
50 γρ. σταφίδες ξανθές
300 γρ. κάστανα βρασμένα
1/4 κούπας ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
1 σφηνάκι κονιάκ ή λευκό κρασί
1 κούπα ζωμό κοτόπουλο
Εκτέλεση
Πρώτα θα ετοιμάζουμε τα κοτόπουλα ή τη γαλοπούλα ( ότι προτιμάτε, πάντως το κοτοπουλάκι είναι μια χαρά) πλύνετε καλά το κοτόπουλο, στεγνώστε το και βάλτε το σε μεγάλο ταψί, ανακατέψτε το χυμό πορτοκάλι, το λεμόνι και το βούτυρο, περεχήιστε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώστε το.
Αφήστε το όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Αλλιώς μπορείτε να το αφήσετε μέχρι να ετοιμάζετε τη γέμιση.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρεται το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά, προσθέστε τους κιμάδες, ανακατέψτε καλά και συνεχίστε για 4-5 λεπτά μέχρι να σωθεί το υγρό που βγάζει ο κιμάς, όταν αρχίσει να τζιτζιρίζει ο κιμάς, βάλτε τα συκωτάκια, ανακατέψτε για 2-3 λεπτά ακόμα και σβήστε με το κονιάκ.
Όταν εξατμιστεί το κονιάκ, προσθέστε τα αμύγδαλα, κουκουνάρια και σταφίδες, ανακατέψτε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να αρχίσουν να βγάλουν τα αρώματα τους.
Αμέσως μετά προσθέστε τα κάστανα και ανακατέψτε για 2 λεπτά
Ρίξτε το ρύζι, ανακατέψτε και βάλτε, αλάτι, πιπέρι.
Και τέλος βάλτε το ζωμό, ανακατέψτε καλά και βγάλτε από τη φωτιά. Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.
Γεμίσουμε το κοτόπουλο
Αφαιρέστε όλο το κόκαλο του λαιμού, χωρίς να κόψετε την πέτσα, ανακατέψτε σε μια κουταλιά βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, ανασηκώστε τη πέτσα με το χέρι σας και απλώστε όλο το βούτυρο καλύπτοντας το στήθος (είναι ένα κομμάτι αρκετά στεγνό ) και γεμίστε το λαιμό, κλείστε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
Γεμίστε καλά τη κοιλιά της κότας.
Τραβήξτε λίγο την πέτσα ανάμεσα στα μπούτια και γεμίστε τα και αυτά
και από τις δυο μεριές
κλείστε τα ανοίγματα με οδοντογλυφίδες (και να μην τα κλείσετε καλά η γέμιση δεν βγαίνει) περιχύστε με ελαιόλαδο.
Σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2-21/2 ώρες, τα τελευταία 20 λεπτά ξεσκέπαστε τα για να πάρουν ροδοκοκκινισμένο χρώμα, περιχύστε τα κατά διαστήματα με το ζουμάκι του.
Βάλτε τα σε μια ωραία πιατέλα (έχασα την κεντρική φωτογραφία.... κρίμα) Θέλω να την στολίσετε καλά γιατί έχει κεντρική θέση στο τραπέζι ή μπουφέ, οπότε βάλτε όλοι σας τη τέχνη και την αγάπη σας.
Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΕΣ και νόστιμες ΓIΟΡΤΕΣ.
Dianita :)
Είναι μια γέμιση που ενώ, μπορούμε να την κάνουμε εύκολα όποτε θέλουμε....
δεν πάει, δεν έχει την ίδια γεύση, την ίδια σημασία, είναι συνδεδεμένη με κάτι ξεχωριστό.
Έτσι την ετοιμάζουμε μια φορά το χρόνο και η χαρά είναι μεγάλη.
Υλικά
2 μεγάλα κοτόπουλα ή
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1 κούπα χυμό πορτοκάλι ( 3 πορτοκάλια)
2 λεμόνια το χυμό
1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό συκωτάκια πουλιών κομμένα σε μικρά κομμάτια
150 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
30 γρ. κουκουνάρια
50 γρ. σταφίδες ξανθές
300 γρ. κάστανα βρασμένα
1/4 κούπας ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
1 σφηνάκι κονιάκ ή λευκό κρασί
1 κούπα ζωμό κοτόπουλο
Εκτέλεση
Πρώτα θα ετοιμάζουμε τα κοτόπουλα ή τη γαλοπούλα ( ότι προτιμάτε, πάντως το κοτοπουλάκι είναι μια χαρά) πλύνετε καλά το κοτόπουλο, στεγνώστε το και βάλτε το σε μεγάλο ταψί, ανακατέψτε το χυμό πορτοκάλι, το λεμόνι και το βούτυρο, περεχήιστε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώστε το.
Αφήστε το όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Αλλιώς μπορείτε να το αφήσετε μέχρι να ετοιμάζετε τη γέμιση.
Όταν εξατμιστεί το κονιάκ, προσθέστε τα αμύγδαλα, κουκουνάρια και σταφίδες, ανακατέψτε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να αρχίσουν να βγάλουν τα αρώματα τους.
Αμέσως μετά προσθέστε τα κάστανα και ανακατέψτε για 2 λεπτά
Ρίξτε το ρύζι, ανακατέψτε και βάλτε, αλάτι, πιπέρι.
Και τέλος βάλτε το ζωμό, ανακατέψτε καλά και βγάλτε από τη φωτιά. Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.
Γεμίσουμε το κοτόπουλο
Αφαιρέστε όλο το κόκαλο του λαιμού, χωρίς να κόψετε την πέτσα, ανακατέψτε σε μια κουταλιά βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, ανασηκώστε τη πέτσα με το χέρι σας και απλώστε όλο το βούτυρο καλύπτοντας το στήθος (είναι ένα κομμάτι αρκετά στεγνό ) και γεμίστε το λαιμό, κλείστε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
Γεμίστε καλά τη κοιλιά της κότας.
Τραβήξτε λίγο την πέτσα ανάμεσα στα μπούτια και γεμίστε τα και αυτά
και από τις δυο μεριές
Σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2-21/2 ώρες, τα τελευταία 20 λεπτά ξεσκέπαστε τα για να πάρουν ροδοκοκκινισμένο χρώμα, περιχύστε τα κατά διαστήματα με το ζουμάκι του.
Βάλτε τα σε μια ωραία πιατέλα (έχασα την κεντρική φωτογραφία.... κρίμα) Θέλω να την στολίσετε καλά γιατί έχει κεντρική θέση στο τραπέζι ή μπουφέ, οπότε βάλτε όλοι σας τη τέχνη και την αγάπη σας.
Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΕΣ και νόστιμες ΓIΟΡΤΕΣ.
Dianita :)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου