Αγκινάρες αλά Πολίτα!!!!

Ένα φαγητό που το τρώμε στην εποχή του, η άνοιξη μας φέρνει αυτό το υπέροχο λαχανικό, το βρίσκουμε και το υπόλοιπο χρόνο δεν λέω αλλά το φρέσκο είναι άλλο πράγμα.
Υπάρχει άφθονο στην αγορά και είναι αρκετά οικονομικό και πάρα πολύ νόστιμο.
Αυτή τη κλασική συνταγή (αγκινάρες αλά πολίτα) δεν σας κρύβω ότι...
την πρώτη φορά που την έφτιαξα με την βοήθεια του ..Τσελεμεντέ.. την έκαψα, την δεύτερη φορά δεν άκουσα το Τσελεμεντέ και δεν έβαλα το αλεύρι όταν σοτάρουμε τα λαχανικά και μετά βάζουμε το νερό και βράσουν όλα μαζί, ο πάτος της κατσαρόλας μου είχε γίνει σαν τους λόφους της Σαντορίνης (μαύρος) τώρα κάνω τα δικά μου και το φαγητό βγαίνει εξαιρετικό.
Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, γι' αυτό μην φοβάστε να διορθώσετε μια συνταγή, η μαγειρική είναι φαντασία.
Υπάρχει και η πιο μοντέρνα εκδοχή για αγκινάρες αλά πολίτα όπου προσθέτουμε αρακά, θα σας δείξω και τους δύο τρόπους και πώς να μην κάψουμε το φαγητό!!!!

Υλικά
10 καρδιές φρέσκες αγκινάρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κούπα αρακά (προαιρετικά)
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 1/2 κούπες νερό ζεστό
Το χυμό από 1 λεμόνι
11/2 κουταλιά κορν φλάουρ
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Πρώτα καθαρίστε τις αγκινάρες.
 βάλτε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέστε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, σοτάρεται τα κρεμμύδια για 1-2 λεπτά.
 Προσθέστε τα καρότα και τον αρακά αν χρησιμοποιήστε και σοτάρεται για αλλά 2 λεπτά
 Βάλτε τις πατάτες, ανακατέψτε καλά και αμέσως,
προσθέστε τις αγκινάρες, βάλτε αλάτι, πιπέρι, ανακατέψτε για 1 λεπτό.
Προσθέστε μέσα το ζεστό νερό και το χυμό λεμονιού (βάλτε περισσότερο λεμόνι αν σας αρέσει πιο όξινο) ανακατέψτε, σκεπάστε τη κατσαρόλα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το φαγητό για 25-30 λεπτά.
Μόλις γίνει το φαγητό, βάλτε τον άνηθο,διαλύστε το κόρν φλάουρ σε δύο κουταλιές νερό, προσθέστε  λίγο ζουμάκι από το φαγητό και ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε με κουτάλι για να μην διαλύσουμε τις αγκινάρες) απλά σηκώστε τη κατσαρόλα και κουνίστε τη με κυκλικές κίνησής, αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα (με αυτό τον τρόπο δεν θα κάψουμε το φαγητό)
 Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο. Κλασικό φαγητό αλά πολίτα, με πατατούλες και καρότα.
Μοντέρνα εκδοχή με αρακά
Σερβίρετε ζεστά ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμα, περιχύστε με ελαιόλαδο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...Dianita :)
Blog Widget by LinkWithin

5 σχόλια:

  1. Ποτέ μου δεν θα καταλάβω γιατί γράφετε ανεδαφικά πράγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Εχετε δει πόσο κοστίζουν οι αγκινάρες? Εχετε πάει να ψωνίσετε στην λαική? Για τις κατεψυγμένες ούτε λόγος. 5,60 το σακουλάκι των 800 γραμμαρίων. Στη λαική, 50 λεπτά η μία. Για να φτιάξω ένα φαγητό για όλη την οικογένεια, μεσημέρι - βράδυ, θέλω 2 αγκινάρες στο άτομο τουλάχιστον , δηλαδή για 4μελή οικογένεια 8 αγκινάρες + 8 το βράδυ = 16 αγκινάρες, άρα 8 ευρώ ήδη. Προσθέτοντας τα καρότα, τις πατάτες τον αρακά, το λάδι το αβγό, τα λεμόνια, το κόστος παρασκευής έχει εκτοξευτεί στα ύψη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχως....ετσι ειναι!! και 5 ευρω την ημερα να χαλασεις για φαγητο ειναι περιπου 180 ευρω την ημερα μαζι με το φωμακι!! και δεν μιλαμε για τυρακι , σαλατιτσες και αλλα λοιπα στο τραπεζι βεβαια!!.....

      Διαγραφή
    2. δυστυχως....ετσι ειναι!! και 5 ευρω την ημερα να χαλασεις για φαγητο ειναι περιπου 180 ευρω την ημερα μαζι με το φωμακι!! και δεν μιλαμε για τυρακι , σαλατιτσες και αλλα λοιπα στο τραπεζι βεβαια!!.....

      Διαγραφή